ARAME      HIZIKY      KOMBU     NORI     WAKAME      DULSE    

AGAR AGAR     RECEPTY Z ŘAS

MOŘSKÉ ŘASY - léč*vá mořská zelenina budoucnosti

Miliony roků smýval déšť půdu a písek vrstvu po vrstvě z hor, pahorků a zbývající krajiny. Toto všechno se usazovalo na dně mořském a učinilo ze dna oceánů tu nejúrodnější půdu na světě.....

Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Např. v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina. Již první zapsané informace uvádí mořskou řasu za potravinu a zároveň za lék. U nás však mořské řasy nebývají součástí denního jídelníčku. Jednou z příčin může být i nedostatečná informovanost o obsahu látek důležitých pro lidský organismus, o způsobu jejich přípravy a použití.

Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů; tělu dodávají tolik potřebné vitamíny (A, C, skup. B a pro vegetariány důležitý B12,). Jsou ceněny zejména pro obsah minerálních látek a stopových prvků jako je vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm, sodík.... Obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Mimořádně cenný je obsah vápníku. Některé druhy (HIZIKI, WAKAME, NORI) mají až 14x víc vápníku než mléko. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napom*hají tělu při rozpouštění tuku a hlenu, vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin, jako je maso, rafinovaný (bílý) cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky (z bílé mouky). Z důsledku nedostatku minerálů a přebytku tuku, jednoduchých cukrů a rafinovaných potravin dnes člověk těžce platí civilizačními nemocemi a svou degenerací.

Jak tedy mořské řasy půs*bí v našem organismu?

Při růstu přeměňují mořské řasy anorganické minerály obsažené v mořské vodě na organické minerální soli, a vážou je na aminokyseliny. To je pro náš organismus velmi užitečné, neboť tato kombinace povzbuzuje srdeční činnost, vyživuje vlasy, nehty, pokožku, krev, svaly, kosti...., prostě všechno. Navzdory vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody, mořské rostliny nikdy nepřijímají do sebe škodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Kde je voda znečištěná, tam se jedlým mořským řasám moc nedaří.

Řasy půs*bí v našem organismu zásadotvorně. Díky tomu, že obsahují tolik vstřebatelných minerálů, posilují mořské řasy naše tělo tím,ženeutralizují kyseliny, které se vytvářejí v našem těle při novodobém nekvalitním způsobu stravování.

Bohatství minerálů obsažených v řasách má alkalizující efekt v krvi a řasy tak významně posilují naše zdraví. Mnoho nemocí nalézá své působiště v lidském těle právě díky překyselenému organismu.

Algináty, obsažené v mořských řasách navazují těžké kovy a odvádějí je z organizmu (kadmium, olovo, rtuť i radioaktivní látky - stroncium 90) pomocí chelace, nebo-li vazbou organických sloučenin s kationty kovů a jejich následným neškodným vyloučením z těla ven. Algináty, jsou přirozené polysacharidy, které se vyskytují ve většiněmořských řasa jsou schopné rozlišovat mezi užitečnými minerály a radioaktivními elementy. Váží tyto nežádoucí látky ve střevech a mění je na nerozpustné soli, které jsou pak z těla vylučovány.

Po každém rentgenovém vyšetření je vhodné vařit si pár dní polévku s mořskou řasou a miso pastou (fermentovaná sója, ječmen, nebo rýže, která je k sehnání stejně jako mořské řasy v obchodech se zdravou výživou).

Mořské řasy tedy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Odnímají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou velmi dobrým "čistícím prostředkem" pro naše tělo.

Mořské řasy podporují řádný metabolismus a výrazně se tak podílejí na snižování cholesterolu v krvi, posilují rozmnožovací orgány, účinkují jako antiseptikum, pom*hají v trávení a udržují v dobrém funkčním stavu endokrinní žlázy, především štítnou žlázu.

Používají se jako prevence nebo stav zlepšující prostředek při široké škále civilizačních chorob, např.: vysoký krevní tlak, poruchy štítné žlázy, arterioskleróza, alergie, revmatismus, poruchy nervové i gynekologické.

Od zavedení moderního způsobu zemědělství a tím spojeného úbytku kvality zemědělské půdy jsou mořské řasy zárukou, stravy s dostatečným množstvím minerálů a stopových prvků. Intenzivně obhospodařovaná a tudíž nadměrně vyčerpávaná půda, sycená chemickými hnojivy a postřiky produkuje mnohem méně kvalitní plodiny (z výživového hlediska), něž tomu bylo dříve. Podle nových studií uskutečněných na jedné z rakouských univerzit má v současné době pěstovaná zelenina, ovoce i obilí mnohem menší obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků, než tomu bylo v nedávné minulosti. Proto je výhodné doplňovat tyto látky právě mořskými řasami.

Mezi Japonci je všeobecně známo, že pravidelná konzumace řas, zejména Arame a Hijiki dává jasný zjev, měkkou, poddajnou pokožku a husté lesklé vlasy.

Jak často mořské řasy používat?

Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin a obilovin (ty jsou pak rychleji uvařeny a lépe stravitelné), nebo do polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti a zhodnocení pokrmu. Mohou se vařit spolu s těstovinami, rýží atd.

Neměli bychom to s nimi v touze po rychlém uzdr*vení ale přehánět.Je takévhodné druhy mořských řas v jídelníčku střídatneboť každý druh obsahuje jiný poměr prvků, má jinou chuť, strukturu a způsob přípravy.Vzhledem k jejich ceně, trvanlivosti a malému množství, ve kterém se používají není problém mít doma od každého druhu jeden sáček.

A na závěr doporučení:

Začnete-li používat mořské řasy, nepoužívejte uměle jodidovanou sůl, kupte si raději mořskou sůl (nejlépe Atlantskou), do které není přidáván chemický jód.

Doporučuji, aby na stole v každé rodině byla sklenička naplněná vločkami z mořské řasy Nori a posypat jimi hotové jídlo, pokud mořské řasy nejsou v uvařeném pokrmu. Nori vločky se nemusí se tepelně upravovat a jsou chuťově přijatelné.

Pokud používáte mořské řasy, nepoužívejte uměle jodidovanou sůl, kupte si raději mořskou sůl (nejlépe Atlantskou), do které není přidáván chemický jód.

Proč bychom tedy měli doplňovat minerály a ostatní životně důležité prvky do organismu právě mořskými řasami?

Proč doporučujeme mořské řasy, když nepocházejí z naší oblasti?

Vzhledem ke stravování za posledních 50 let, kdy se nadměrně užívá bílý cukr - loupežník minerálů...., většina potravin se začala rafinovat, uměle ochucovat a dobarvovat...., životní prostředí - voda, vzduch, půda jsou plné chemických odpadů a výrazně se změnil životní styl ve velkoměstech a zintenzivnilo se zemědělství, se doporučuje pravidelná konzumace malého množství mořských řas.

MÍSTO UMĚLÝCH VITAMINŮ, JEZTE MOŘSKÉ ŘASY, KTERÉ JSOU PŘIROZENÝM MULTIVITAMÍNEM a MULTIMINERÁLEM !!!

Co přispívá k nedostatku minerálů a vitaminů?

  • konzumace rafinované stravy, která nenese žádné minerály a jejíž zpracování spotřebovává minerálovou zásobu těla (vše barvené, ochucované, konzervované, trvanlivé, ....)

  • konzumace cukru a všeho s cukrem - loupežníkem minerálů

  • příliš dlouhé vaření zeleniny, konzumace nečerstvým potravin

  • nadměrný příjem soli, jenž vede k disbalanci mezi sodíkem, vápníkem a hořčíkem, dochází k nadměrnému vylučování vápníku a hořčíku

  • nadměrná konzumace mléčných výrobků, bílé mouky a masa. Při konzumaci masa rychle stoupá vylučování vápníku močí a klesá jeho hladina v krvi. Vymletá bílá mouka ochuzuje tělo o velké množství minerálů, vitaminů a vlákniny

  • stres

  • chemizace vzduchu, vody, půdy, potravin

Mořské řasy nejsou žádný ZÁZRAK, ale velmi kvalitní potravina dnes již celosvětového jídelníčku :

Složení řas na 100 g konzumovatelných dílů

NORI KOMBU WAKAME HIJIKI ARAME AGAR DULSE KRAVSKÉ MLÉKO

Vláknina g 4,7 3 3,6 13 7,1 0 1,2 0

Protein g 35 7,3 12,7 5,6 12,1 2,3 25 3,5

Tuk g 0,7 1,1 1,5 0,8 1,3 0,1 3,2 3,5

Uhlovod. g 39,6 51,9 47,8 29,8 44,7 74,6 44,2 4,9

Vápník mg 470 800 1300 1400 1170 400 296 118

Železo mg 23 15 13 29 12 5 150 STOPY

Jód mg 0,5 300 25 40 300 0,2 150 0

Fosfor mg 510 150 260 59 150 8 267 93

Draslík mg nezj. 5800 6800 14700 3860 nezj. 8060 144

Vitamín A I E 11000 430 140 150 50 0 nezj. 140

B1 mg 0,25 0,08 0,11 0,01 0,02 0 0,63 0,03

B2 mg 1,24 0,32 0,14 0,2 0,2 0 0,5 0,17

Niacin mg 10 1,8 10 4,6 2,6 0 nezj. 0,1

Vitamín C mg 20 11 15 0 0 0 30 1

Velmi zdraví prospěšná je také sladkovodní řasa spirulina:

Spirulina

Spirulina je modrozelená řasa známá svojí náročností na čistotu prostředí ve kterém žije. Je zdrojem přirozených, lehce zpracovatelných bílkovin (bílkovin obsahuje 60 %) a nejbohatším zdrojem přírodního barviva chlorofylu. Obsahuje vysoké množství železa v dobře vstřebatelné formě, vápníku, zinku, draslíku a hořčíku. Obsahuje vitamín A a vitamíny skupiny B, ve významném množství i vitamín B12. Pro vysoký obsah jódu je vhodná při snížené funkci štítné žlázy. Napom*há trávení a vyplavování toxických látek z organismu a podle japonských zdrojů ochraňuje i před radiačními vlivy.