Sirob z cukrové řepy

06.12.2019

Sirob z cukrové řepy je skvělý na pečení, jako pomazánka na chleba, jako přísada do omáček. Sirob se přidával do vánoční muziky (vařené sušené ovoce s ořechy) nebo do černé omáčky k rybě nebo k zajíci.

Skvěle se také hodí k bramborovým plackám. Sirob z cukrové řepy neobsahuje lepek, laktózu a je bez konzervačních látek. 

Řepný sirob má specifickou chuť, která se nedá srovnat s ničím jiným.

  • Nechutná jako med, ač jako med vypadá.
  • Není jako javorový sirup, i když to někdo tvrdí.
  • Sirob má karamelovou stopu, ale nechutná jako karamel.
  • Je velmi sladký, ale někde v dáli cítíme mírnou kyselost (mimochodem, kyselina citronová se dělá z odpadu po výrobě cukru).

Tipy na kuchyňské využití sirobu

  • Sirob se přidával do vánoční muziky (vařené sušené ovoce s ořechy) nebo do černé omáčky k rybě nebo k zajíci.
  • Sirob se tradičně přidává do perníku - buď k medu, a nebo med zcela nahradí.
  • Sirob výtečně chutná na vánočce, briošce, jidáši, zelníku nebo prostě jenom na rohlíku s máslem.
  • Mléko doslazené sirobem je dobré už jen tak. Teplé i studené. Když se ale do něj přidá pro dospělé trocha navoněného českého rumu... (Ostatně, i na ten náš rum se využívají zbytky po výrobě cukru z řepy)
  • Sirob ladí se všemi pokrmy z bramborového těsta. Můžeme jím polévat jablkové knedlíky (místo cukru), můžeme v něm smáčet vlahé bramborové placky omaštěné máslem nebo sirobem polijeme bramborové šišky a posypeme mletým mákem
  • Sirobem se polévají mléčné kaše. pudinky.
  • Můžeme jím ochutit mléko nebo jogurt podávané k müsli.
  • Osvědčilo se mi dávat sirob do makovce.
  • Máčely v něm tak zvané peciválky, které jsem ovšem nikdy nezkoušela, protože se mi podle receptů zdají příliš sladké.
    Ale možná máte jinou zkušenost a dobrý recept a podělíte se s nimi?