Mořské řasy - Léčivá mořská zelenina budoucnosti

16.08.2019

Miliony roků smýval déšť půdu a písek vrstvu po vrstvě z hor, pahorků a zbývající krajiny. Toto všechno se usazovalo na dně mořském a učinilo ze dna oceánů tu nejúrodnější půdu na světě. Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Např. v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina. Obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Mimořádně cenný je obsah vápníku. Některé druhy (HIZIKI, WAKAME, NORI) mají až 14x víc vápníku než mléko.

Při růstu přeměňují mořské řasy anorganické minerály obsažené v mořské vodě na organické minerální soli, a vážou je na aminokyseliny. To je pro náš organismus velmi užitečné, neboť tato kombinace povzbuzuje srdeční činnost, vyživuje vlasy, nehty, pokožku, krev, svaly, kosti.

Mořské řasy tedy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Odnímají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou velmi dobrým "čistícím prostředkem" pro naše tělo. 

Od zavedení moderního způsobu zemědělství a tím spojeného úbytku kvality zemědělské půdy jsou mořské řasy zárukou, stravy s dostatečným množstvím minerálů a stopových prvků. Intenzivně obhospodařovaná a tudíž nadměrně vyčerpávaná půda, sycená chemickými hnojivy a postřiky produkuje mnohem méně kvalitní plodiny (z výživového hlediska), něž tomu bylo dříve.  

Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin a obilovin (ty jsou pak rychleji uvařeny a lépe stravitelné), nebo do polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti a zhodnocení pokrmu. Mohou se vařit spolu s těstovinami, rýží atd. .Je také vhodné druhy mořských řas v jídelníčku střídat, neboť každý druh obsahuje jiný poměr prvků, má jinou chuť, strukturu a způsob přípravy.