Klíčení semínek - jarní vitaminová bomba

09.03.2019

Hrstka klíčků denně může pokrýt Vaši potřebu vitamínů a minerálních látek. Tyto látky jsou v klíčcích obsaženy v koncentrované formě. Nenaklíčená semena jsou ideální zásobárnou vysoce hodnotných tuků, bílkovin, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a enzymů. Při klíčení semen se tyto látky aktivují a zvyšuje se jejich obsah v semenech o 50 - 200 procent (závisí na druhu semen a době klíčení). Například pšeničná zrna 5 dní klíčená zdvojnásobí svůj obsah vitamínu E. V 5 dní klíčených sojových bobech se zdvojnásobí obsah vitamínu B2.


Jaká jsou vhodná semínka na klíčení?

Semínko hořčice, řeřichy a vojtěšky (Alfalfa), pšenice ozimá, špalda, kamut, oves, žito, ječmen, soja, Mungo, hrách, cizrna, čočka, fazole.

- neloupaná pohanka a slunečnice

Pro začátečníky jsou vhodné čočka, Mungo a vojtěška.

A jak nakličovat?

Semínka vždy dobře opláchneme, přibližně na 8 -12 hodin namočíme, poté slijeme zbylou vodu a propláchneme.

Je více způsobů nakličování:


Ve sklenici:

Semena nasypeme do sklenice a zakryjeme propíchaným umělohmotným víčkem nebo řídkým plátnem.

- 2-3x denně proplachujeme - vodu necháme vždy dokonale odtéct, aby klíčky nezačaly plesnivět. Postavíme ji na tmavé místo nebo zakryjeme utěrkou, ke konci nakličování dáme sklenici na světlo, aby klíčky zezelenaly

Na utěrce:

Namočená semínka rozložíme na vlhkou utěrku a druhým koncem přikryjeme. Kropičkou/rozprašovačem 2-3x denně pokropíme povrch utěrky.

Na vatě / na hlíně

Semínka nasypeme na vatu nebo na hlínu a několikrát denně kropíme aby nevyschla. Za 3-4 dny narostou rostlinky, které postupně stříháme.

V nakličovací misce

(Ke koupi i u nás)

Jednoduchá obsluha, lehká údržba, ekologicky nezávadný materiál, odolný proti rozbití, optimální přístup světla, osvědčený způsob zavodňování jednotlivých misek.


Je velmi důležité dodržet systém proplachování, jinak semínka vyschnou a anebo se na nich může tvořit plíseň! (V takovémto případě se musí vyhodit).


Máme velký výběr speciálních zdravých semínek s vysokou klíčivostí. Každý druh má svoji specifickou chuť i vůni. Při těchto možnostech není těžké najít svůj oblíbený druh semen. Pro ty, kteří si nejsou svým výběrem jistí, máme speciální edici klíčivých mixů, též v BIO kvalitě.

ALFALFA (vojtěška) - Medicago sativa) je semínko euroasijské rostlinky, ze kterého klíčením ve vodě získáme křehké, vysoce výživné klíčky. Výhonky vojtěšky obsahují až 40 % bílkovin, mezi kterými najdeme všechny pro člověka nepostradatelné aminokyseliny. Klíčky vojtěšky jsou stejně jako každé jiné klíčky, čerstvá zelenina a ovoce tím nejideálnějším zdrojem vitamínů, minerálů a enzymů. Vojtěška se doporučuje pro děti, jimž se tato forma zeleniny "travička" většinou líbí a pro ženy, kterým dodává ideální kombinaci vitamínu C a železa


MUNGO - je ideální plodinou k nakličování. Naklíčená semena obsahují mimořádně mnoho bílkovin, železa a téměř všechny hlavní vitamíny skupiny B. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení krátce povařit. Chutí připomíná zelený hrášek. Mungo se vyznačuje snadnou klíčivostí. Po 12 hodinovém namáčení ve vodě semena umístěte na ploché sítko a přikryjte vlhkou gázou. Dvakrát denně propláchněte. Takto nakličujte 3 - 6 dní. Konzumní zralost vrcholí, když klíčky dosáhnou délky asi 2 cm.


Využití klíčků pro přípravu chutných a zdravých pokrmů:

Můžeme je konzumovat přímo jako součást přílohy (u slunečnice a pohanky je třeba odstranit slupky, nebo jíst pouze klíčky bez semínka).

  • přidávat do zeleninových salátů, do různých masitých jídel a polévek

  • posypeme jimi chléb nebo je vkládáme do baget

  • podáváme je jako součást zeleninového talíře apod.

  • tepelným zpracováním se ničí jejich cenné látky - přidáváme je až při konečné úpravě pokrmů.

  • U luštěnin nezapomeneme klíčky před konzumací 5-10 minut spařit, aby se zničily některé sloučeniny, které se klíčením odbourávají jen částečně.

Těšíme se na Vaši návštěvu!