KOMBU

Mořská řasa KOMBU - posilovač paměťi

Laminaria japonica (doslova "tlustý šátek")

Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných vodách severu. U nás je známá také pod názvem kelp. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách s klidnými oceánskými proudy. Velmi kvalitní japonské kombu se sklízí z chladného severního moře u ostrova Hokkaido. Kombu tvoří tuhé zelené listy široké 2-3, které dorůstají délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu. Někdy bývají potaženy bílým přírodním práškem.

To je způsobeno kyselinou glutaminovou, která je původní přirozenou verzi mohutného zesilovače chuti glutamanu. Proužek kombu namočený ve vodě a krátce povařený dává delikátní základ na polévky a na mnohá další chutná jídla. Jeden kousek řasy se dá opakovaně několikrát použít. Při dlouhém vaření předává kombu do vody silněji chutnající minerální soli.

Kyselina glutaminová díky které jsou luštěniny vařené s kombu lépe stravitelné a rychleji se uvaří má totiž schopnost rozvolňovat vlákna jiných potravin. Proužek kombu vařený s luštěninami nejen zkracuje dobu vaření, ale zlepšuje aroma, přidává cenné živiny a zvyšuje tak stravitelnost jídla. Tento proces změkčování působí v obou směrech. Kombu jako takové, když se vaří s potravinami bohatými na bílkoviny, je mnohem dříve měkčí. Kromě sladkosti pocházející z kyseliny glutaminové, kombu obsahuje dva jednoduché cukry - fruktózu a manit, což je důležité pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi.

- Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, silný pojivý prostředek, který udržuje rostlinnou strukturu. Tato kyselina působí na základě své nestravitelnosti a schopnosti spojovat jako přirozený čistící prostředek střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy a pomáhá jim přirozenou cestou odcházet. Dále ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů, zejména kadmia a stroncia.

Jak kombu působí v organismu:

- Kombu pomáhá tělu zbavovat se cholesterolu.

- Chrání tělo před vysokým krevním tlakem.

- Celkově příznivě ovlivňuje metabolismus.

- V Japonsku se používá jako léčebný prostředek při zánětu tlustého střeva.

- Kombu patří mezi řasy nejbohatší na jód.

- Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy přikládali jí rovněž význam pro zvyšování dlouhověkosti, inteligence a jasného myšlení.

- Kombu obsahuje také určité aminokyseliny, které příznivě stimulují sliznice a lymfatický systém.

- Řasa kombu posiluje oblast ledvin a močového měchýře.

Čaj z řasy kombu

Čaj zvyšuje kvalitu krve. Pomáhá eliminovat živočišné tuky a bílkoviny, které organismu škodí. Působí kladně na regeneraci nervového systému. Látky v řasách pomáhají obnovit činnost mozku. Uklidňují, obnovují jasné myšlení a čistou mysl. Tento čaj je vhodné vařit po mrtvici, při problémech s mozkem a pamětí.

Příprava: proužek řasy asi 7 cm dlouhý se povaří v 1 l vody asi 10 minut. Pije se s přestávkami po menších dávkách. Pije se preventivně 1x týdně, pokud je potřeba (mrtvice, problémy s mozkem) 2-3x týdně.

Léčebný prostředek proti zánětu tlustého střeva(colitis) - tradiční recept z Japonska používaný po celá staletí známý pod označením Shio-kombu: kombu se nastříhá na malé čtverečky, namočí se a společně s Johsen shoyu (sojová omáčka prodávaná v obchodech se zdravou výživou) a vodou se vaří až je měkká a tekutina je vyvařena. Poté se kombu sní.

Prášek z řasy kombu - používá se při vážných průjmech u dospělých ale velmi vhodný je také pro kojence a malé děti.

Př: kousek kombu se jednoduše upeče v troubě na nižší teplotu, aby se nepřipálila. Upečená řasa je černá a snadno se rozdrtí na prášek. Půl čajové lžičky tohoto prášku se vmíchá do jednoho malého šálku nápoje z kuzu (k dostání v obchodech se zdravou výživou) a vypije se. Podává se tak dlouho, dokud je potřeba.

Zdravotní přednosti, které jsou řase kombu připisovány, mohou být nejlépe shrnuty ve slovech jednoho amerického vědce, který padesáti lety napsal: "Ze čtrnácti prvků, které jsou podstatné pro funkce látkové výměny lidského těla se jich třináct vyskytuje v mořské řase kombu."