HIZIKY

HIZIKY (Hijiky, Iziky)

Cystophyllium fusiforme (doslova "střapatý strom")

Hiziki jsou provázkovité černé řasy rostoucí na ponořených skalách pacifického pobřeží Japonska. Pro svůj růst potřebují slunce, proto se obvykle nacházejí jen 1-2 m po hladinou. Sklízejí se jednou ročně a to na jaře. Na rozdíl od jiných řas, které jsou sušeny pouze na slunci, jsou Hiziki sušeny teplým vzduchem. Protože jsou velmi tuhé, musí se nejprve sušit, pak čtyři hodiny vařit ve šťávě z řas arame (během tohoto vaření zjemní a absorbují pigment obsažený ve vodě z arame) a teprve potom se suší na slunci. Usušené Hiziki mají velmi dlouhou dobu trvanlivosti. Jejich chuť je trochu výraznější, ale vyplatí se na ni zvyknout, pro neobyčejně vysoký obsah minerálů a stopových prvků, zejména vápníku a draslíku. Hiziky neobsahují jen nejdůležitější minerály ve velkých množstvích, ale také množství stopových prvků jejichž celkový efekt spočívá v tom, že organismus posilují a vylepšují hladinu krevního cukru. Proto jsou velmi vhodné pro diabetiky.

Hiziki byla v Japonsku často používána a stala se zde legendárním prostředkem, který podporuje krásu a vlasům dodává lesk a plnost.

Hiziki má posilující efekt na oblast plic a tlustého střeva.

Hiziki obsahuje 14x více vápníku než kravské mléko.

Protože Hiziky je velmi silným zdrojem minerálů a stopových prvků, doporučuje se používat jen 2-3x týdně!

100 g HIZIKI obsahuje: 1400 mg vápníku, 29 mg železa, 40 mg jódu, 59 mg fosforu, 14700 mg draslíku, 13g vlákniny, 5,6 g bílkovin, 150 j. vitamínu A, 4 mg niacinu, vitamíny B1 a B2 atd.

Základní příprava:

HIZIKI opláchneme, namočíme do vody nejméně na 20 min. (pozor zvětší se až 5krát, proto začínejte jen s malým množstvím). Vodu slijeme a odstavíme pro pozdější použití (pro přípravu polévek, omáček apod.). Řasy znovu zalijeme vodou a vaříme 30 min. Ke konci varu se ochutí sójovou omáčkou. Jsou vhodné k obohacení obilných nebo zeleninových salátů.

Hiziky získají dobrou chuť jsou-li vařeny s cibulí nebo kořenovou zeleninou.

Hiziki jako součást oblohy na talíři: řasu namočíme na 20 min. Přidáme nakrájenou cibuli, 2 pl sojové omáčky shoyu a 1 pl slunečnic. Vaříme v malém množství vody 30 minut. Takto upravená řasa se hodí jako doplněk k zeleninovým jídlům.

Rýžový salát

2 1/2 šálku rýže natural, 1pl hiziki, 1/3 šálku sojových bobů,1 lž soli, 3 1/5 šálku vody

Rýži propereme, soju mírně opražíme, hiziki je nutno předem namočit. Do tlakového hrnce dáme všechny ingredience a vaříme 40-60 min. nakonec ochutíme kořením dle zvyku a chuti.

Hiziki salát

1 pl hiziki namočíme, 2 ks mrkve, 100 g zelených fazolek, 1/2 pl sezamového oleje, 1 lž shoyu, 1 lž mirinu.
Hiziki vaříme v trošce vody spolu se sezamovým olejem 30 min. Přidáme nakrájenou mrkev a fazolky, ochutíme shoyou a mirinem a ještě krátce povaříme. Můžeme kombinovat s jakoukoliv zeleninou.

Hiziki tofu

1 šálek nastrouhahého tofu, 1 pl hiziki, 1/2 pl shoyu, 1/2 šálku nastrouhané mrkve, 1/4 šálku nastrouhaného lopuchového kořene, 1/4 šálku opraženého sezamového semínka, sůl.

Suché hiziki rozdrtíme na co možná nejmenší kousky, namočíme a vaříme 30 min. Uvařené řasy smícháme s ostatními ingrediencemi. Jestliže je konzistence měkká, přidáme celozrnnou hladkou mouku. Zformujeme kuličky, které fritujeme v sezamovém oleji při 180°C, pozor, aby se nepřepaloval. Kuličky necháme okapat na ubrousku. Servírujeme na list salátu se strouhanou ředkví.

HIZIKI s rýží natural a sójovými boby

2,5 šálku okapané rýže NATURAL, třetinu šálku uvařených bobů, 10 g HIZIKI omytých a namočených ve 3,5 šálku vody a nakrájených na malé kousky, 2-3 g mořské soli. Uvaříme sójové boby, rýži povaříme spolu s HIZIKI v láku, který zůstal z namáčení, odstavíme z ohně, vychladíme a pak všechny suroviny promícháme