BANCHA, KUKICHA

Opražené čaje Bancha - nejvhodnější z čajů pro běžné pití


Tyto čaje jsou zelenou sortou čaje, který je opražený. Dají koupit ve specializovaných obchodech se zdravou výživou (právě jen ty opražené obsahují minimum theinu). Pro léč*bné účely bychom tedy neměli kupovat nepražené v čajovně. Dělí se na tři druhy: Hojicha (lístečky) a Kukicha (větvičky) a Hira bancha, která obsahuje větvičky i lístečky.

Čaje Bancha mají být při zdravém způsobu stravy spolu s čistou vodou základním nápojem. Půs*bí zásadotvorně a povzbuzují trávení.

Při přípravě čaje z těchto větviček či lístků dochází k uvolnění velkého množství minerálních látek, jako např. vápník, hořčík, mangan, železo aj. Z jedné dávky čaje lze získat podobně jako u zeleného čaje více nálevů.

Tyto čaje se mohou pít v neomezeném množství, neboť obsahují jen minimum theinu. Mají mírně zemitou chuť a jsou velmi lahodné. Mají velkou neutralizační schopnost při překyselení organismu. Půs*bí silně zásodotvorně.

Jsou výborné jako prevence osteoporózy, neboť mají velké množství vstřebatelného vápníku (zejména kukicha). Minerální látky s těchto čajů se neusazují v ledvinách, jsou totiž organismem plně vstřebatelné.

Jsou velmi vhodné i k omývání nemocné kůže, např. při bércových vředech, při plísňovém onemocnění kůže a nehtů,na oplachování vlasů nebo na sedací koupele při gynekologických potížích.

Hojicha (lístečky) je vhodnější pro denní pití v létě (prostě v době, kdy je listí na stromech) a pro děti.

Př: 1 pol. lž. na 1 l vody spaříme horkou vodou. Tento čaj spařujeme 2x, třetí nálev 10 minut povaříme a můžeme použít místo vody do polévky podlévání či ředění pokrmů nebo jako vynikající zálivku na květiny.

Kukicha je vhodnější pro každodenní pití v zimě nebo při nemoci, ale i pro zdravé jedince.

Kukicha má alkalizující efekt (posiluje krev), a proto nás posílí a osvěží, když jsme unaveni. Má uklidňující účinek při nespavosti. Může odstranit nevolnost a gastritidu. Kukicha je dobrým denním nápojem pro osoby, které trpí zánětem ledvin, infekcemi močového měchýře, neurastenií, osteoporózou, nemocemi srdce, zažívacími potížemi a všeobecnou únavou.

Př: 1 pol. lž. na 1 l vody vaříme 10 minut. Tento čaj vyvařujeme 3x, třetí nálev můžeme použít místo vody do polévky podlévání či ředění pokrmů nebo jako vynikající zálivku na květiny.

Pro léč*bné účely ho můžete pít se špetkou mořské soli či s několika kapkami sójové omáčky Shoyu.

Nápoje z čaje kukicha :

Kukicha půs*bí jako čistička krve a alkalizující prvek ve dvou základních nápojích.

Osvěžující nápoj :

Tento jemný nápoj ochlazuje, zmírňuje únavu a kocovinu, zlepšuje krevní oběh, podporuje trávení.

1 šálek čaje kukicha

? nakrájené umeboshi, nebo ? lžičky umepasty

několik kapek přírodní sojové omáčky JOHSEN

několik kapek šťávy ze syrového zázvoru

  1. Čaj kukicha přivedeme do varu a odstavíme.

  2. Přidáme umeboshi, soj.omáčku, zázvorovou šťávu.

1 - 2 min. necháme ustát.

Uvolňující nápoj :

Tento nápoj přispívá ke zmírnění průjmu, snižuje překyselení žaludku, zmírňuje

potíže trávení.

1 šálek čaje kukicha

1 plnou lžičku kuzu

1 - 2 lžíce vody na rozmočení kuzu

1 nakrájenou umeboshi, nebo 1 lžičku umepasty

? - 1 lžičku sojové omáčky JOHSEN

  1. Připravíme čaj kukicha a odložíme.

  2. Ve vodě rozpustíme kuzu.

  3. Kuzu a umeboshi dáme do studeného čaje kukicha. Přivedeme do varu, míchat dokud

nezhoustne, potom snížit plamen a 1 - 2 min. nechat bublat.

4. Přidáme soj.omáčku, promícháme a pijeme po malých doušcích.